DEBLJINA I ZDRAVLJE

Prekomjerna težina i pretilost postali su rastući medicinski i socioekonomski problem društva s brojnim posljedicama na zdravlje. Globalizacija i ubrzani način života te nedostatak fizičke aktivnosti dovode do prekomjerne tjelesne mase. Stoga smo kroz javnozdravstvenu kampanju Debljina i zdravlje, podigli svijest o debljini i činjenici da je debljina bolest te da postoje različiti korijeni debljine, kao i aktivnosti kojima se oni mogu suzbiti s ciljem promjene načina na koji je debljina percipirana i predstavljena u društvu te poticali ljude da se sami odluče na promjenu i naprave prvi korak prema zdravijem životu.

Kroz online stručne panele i gostovanja u medijima, obilježili smo Svjetski dan debljine, 4. ožujka, te Hrvatski dan osviještenosti o debljini, 16. ožujka, kako bismo posvetili pozornost prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine te istaknuli uzroke i posljedice debljine, kao i važnost njezine prevencije te važnost unaprjeđenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i fizičke aktivnosti.

Osim toga, želi se utjecati na zdravstveni sustav te okolinu kako bi debljina postala prioritetom kao zdravstveni problem i kako bi se stvorili temelji za buduće aktivnosti. Naglasak je i na povećanju dostupnog znanja i informacija o debljini, kao i o suočavanju sa stigmom koja stoji iza pretilih osoba.

Uz tjelovježbu i zdravu prehranu, željeli smo podignuti svijest o drugim dostupnim opcijama terapije pretilosti, poput metaboličke kirurgije, kojom osoba može izgubiti između 50% i 80% viška tjelesne težine unutar 12 mjeseci, a osim toga pomaže i u liječenju komorbiditeta koji dolaze s debljinom.

JAVITE NAM SE S POVJERENJEM!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.