[BLOG] Nove video igre u pohodu na međunarodnu esport slavu

Procjenjuje se  da će esport do 2023. generirati sveukupan prihod veći od 1,5 milijardi dolara godišnje. Svjetski kup u Fortniteu 2019. godine na stadionu Arthur Ashe u New Yorku pratilo je 20.000 ljudi, no, ove godine, kao i većina velikih događaja, otkazan je. Također, Valve je na neodređeno vrijeme odgodio turnir The International, najveći svjetski turnir u igri DOTA2.

Uprkos tome, trend popularnosti poznatih igara nastavlja se i ove godine. Na globalnoj esport sceni i dalje dominiraju turniri u igrama LoL, CS:GO, DOTA2, Fortnite, Overwatch i COD, a ovim blogu željeli smo predstaviti nekoliko velikih nadolazećih igara s potencijalom globalnog odjeka, za koje postoji dobra vjerojatnost da će naći na budućim svjetskim esport natjecanjima.

Valorant

Riot Games, tvorac jedne od najpopularnijih igara League of Legends, još je jednom „pogodio sridu“ s nadolazećom first-person shooter igrom Valorant, koji mnogi opisuju kao kombinaciju Overwatcha, Counter-Strikea i naravno League of Legendsa. Istovremeno nudi stratešku dimenziju, timski rad i koordinaciju igrača. Koncept igre je jednostavan, odabirući jednog od likova, jedan tim napada dok se drugi brani; napadački tim mora podmetnuti bombu (poznatiju kao spike) u jednu od dvije točke na teritoriju braniteljskog tima. Svaka runda traje 100 sekundi, a pobjednik je ona ekipa koja prva osvoji 13 rundi. Svaka runda završava na jedan od tri načina – bomba je podmetnuta i detonirana, jedan tim savlada svih 5 igrača drugog tima, ili je bomba uspješno deaktivirana. Igra je službeno lansirana početkom ovog mjeseca, a vodeći dizajner gameplay-a Trevor Romleski potvrdio je na Twitch streamu da će igra do daljnjeg biti dostupna samo PC igračima. Formula za uspjeh igre svakako postoji, samo je pitanje hoće li igra stvoriti veći ili barem podjednak hype kao njihova perjanica LoL.

The Last of Us II

Ova akcijsko-avanturistička horor igra se iz perspektive treće osobe. Igrači se mogu koristiti vatrenim oružjem, lukovima, improviziranim oružjem i prikrivanjem za obranu od neprijatelja i kanibalističkih stvorenja zaraženih mutiranim sojem gljivice Cordyceps. Za razliku od prvog dijela igre, u ovom nastavku igrač može otvorenije zaobilaziti okolinu uspijevajući dostići veću visinu skakanjem i penjanjem kontrolirajući 19-godišnju Ellie koja dolazi u sukob s misterioznim kultom u postapokaliptičnim SAD. Developer igre Naughty Dog prvotno je predvidio puštanje igre u veljači, no taj proces odgođen je do prije tjedan dana zbog logističkih problema uzrokovanih pandemijom COVID-19. Igra je dostupna samo za PS4, a u javnosti je već sad izazvala velike polemike zbog LGBTQ+ tema unutar igre koje su dovele su do toga da je igra zabranjena na području Bliskog Istoka, čak i prije službenog lansiranja.

Mortal Kombat 11

Premda je službeni release igre predstavljen još prošle godine, ova igra ima veliki potencijal zasjati ove godine. Zahvaljujući poboljšanjima animacija i novim ofenzivnim i obrambenim mehanizmima nindže, bogovi i čudovišta igraju bolje nego ikad. Kao rezultat toga, Mortal Kombat 11 izvrsna je igra za ljude koji nisu upoznati s dosadašnjim serijama. Game developer NetherRealm Studios, za razliku od prethodne dvije igre, izbacio je igru za sve igraće konzole. Tri su velike nadogradnje spram prethodne serije: poboljšane kombinacije i specijalni udarci, novi mehanizmi borbe te nova prilagodba likova. Zbog nasilja u gameplayu, Mortal Kombat 11 zabranjen je u Indoneziji, Japanu, Kini i Ukrajini, a u Ukrajini je to zbog zakona koji zabranjuju simbole totalitarističkih režima budući da su neki od tih simbola prisutni na slikama unutar igre i na dodatnim kostimima likova. No usprkos svim kontroverzama, igra je proglašena najboljom unutar svoje borbene kategorije od D.I.C.E. Awardsa, jedne od najprestižnijih nagrada u industriji videoigara. Iako 1v1 model nije stekao toliku popularnost na dosadašnjoj esport sceni, sjajni elementi ove igre koji igraču pružaju nadrealno iskustvo upravo mogu voditi do te promjene.

DOOM Eternal

Doom Eternal svečano je lansiranje igre imao u ožujku ove godine, no Doom serijal postoji već dugo vremena. Prva igra objavljena je 1993. godine i od tada je bilo pet nastavaka, a Doom Eternal je bio šesti. Iako je podrška serije konstantna, nije bilo puno esport scene o kojoj bi se moglo razgovarati. Doom 3 imao je nekoliko odigranih turnira s nagradnim fondom do 100 tisuća dolara, no nikad nije dostigao granicu popularnosti kao suvremene MOBA igre s nagradnim fondovima koji se izražavaju u milijunima. Game developer id Software potvrdio je održavanje natjecateljskog multiplayera, a mnogi obožavatelji se nadaju da će naslov igre biti plasiran prema eSports vertikali. Ova pucačina iz prvog lica dostupna je na svim igraćim konzolama, a SuperData objavio je da je od ožujka 2020. igra prodana u 3 milijuna digitalnih primjeraka širom svijeta, pretekavši tako svog prethodnika DOOM 2016 za gotovo milijun primjeraka u prvom mjesecu lansiranja igre.

Halo Infinite

Halo je jedna od najstarijih esport serija koja je još uvijek živa, a monetizacija putem ove igre igračima je dostupna još od prvog naslova – Halo: Combat Evolved , lansiranog 2001. godine. Halo 5: Guardians, peta je igra u nizu developera igre 343 Industries, odigrana je na ukupno 75 turnira s ukupnim nagradnim fondom od 7 milijuna dolara. Iako će igra biti dostupna za PC, ona je prvenstveno namijenjena za Xbox, a zanimljivo je i da će igra biti prilagođena i staroj i novoj verziji konzole. Trenutno nema mnogo detalja o novoj igri, ali dosadašnje kratke najave sugeriraju da ćemo vidjeti veliku evoluciju prethodnih Halo igara s otvorenim svijetom koji treba istražiti. Lansiranje Halo Infinite-a planirano je pri kraju 2020. godine, uz novi Xbox Series X, najvjerojatnije u studenom. Iako još uvijek ne znamo hoće li ova igra imati natjecateljsku scenu, vrlo je vjerojatno da će to biti jedna od novih esport igara 2020. godine i da će ostvariti još veći uspjeh na esport sceni od svog prethodnika.

Imaju li nove igre potencijal za plasiranje na postojeću esport scenu i mogu li zamijeniti velika imena espota poput LoL-a, DOTA-e i CS:GO-a ostaje pitanje na koje ćemo znati odgovor do kraja ove godine, ali s obzirom na sve što smo imali prilike vidjeti, nema pretjeranih razlika za sumnju u masivnost koje će doseći.

JAVITE NAM SE S POVJERENJEM!

  • #!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=3297#!trpen#This field is for validation purposes and should be left unchanged.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#
#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=7965#!trpen#Scroll to Top#!trpst#/trp-gettext#!trpen#