Kako optimizacija programa vjernosti povećava poslovnu profitabilnost?

Vodeća svjetska istraživanja korisničkog iskustva ukazuju da je pet puta skuplje privlačiti nove korisnike i kupce nego zadržati postojeće, oduševljavati ih i njegovati njihove kupovne navike. Optimiziranim programom vjernosti koji svojim pogodnostima korisnicima pruža osjećaj da za svoju potrošnju uvijek dobivaju dodatnu vrijednost dobar je alat razvijanja dugoročnih i isplativih odnosa s korisnicima i potrošačima.

Kako izgleda program vjernosti koji je oduševljava svoje korisnike? Općenito, temeljna značajka izvrsnog Loyalty-ja je jednostavnost. Korisnicima programa učlanjenje, pristup sustavu provjere ostvarenih pogodnosti, bodovni sustav, kao i sustav rangiranja za ostvarenje određenih pogodnosti mora biti jednostavan i jasan za korištenje. Jednostavnost korištenja mora početi od inicijalnog korištenja programa – već samo učlanjenje u program mora biti jednostavno, ali ipak dovoljno detaljno da biste mogli dobivene podatke analizirati, segmentirati i koristiti za optimizaciju poslovanja. Potrebno je istražiti i ima li potrebe za izdavanjem posebnih članskih kartica ili postoje druga rješenja provjere identiteta i evidencije korisnika. Jednako tako, ništa manje važna od jednostavnosti je i mogućnost personalizacije pogodnosti za razne kategorije korisnika, ali i specifično za individualne korisnike. Pogodnosti koje se nude unutar programa vjernosti trebaju biti optimizirane prema više parametara i dimenzija – klasične pogodnosti poput dodatnog popusta prilikom sljedeće kupovine ili prilikom kupovine određenih proizvoda i usluga izvrsna su inicijativa – ono u čemu se krije dodatna vrijednost je individualnost ponude koja se može pružiti svakom korisniku. Inovacijom pogodnosti tako da nisu jednolične ili u dužem vremenskom razdoblju uvijek iste, osim što služe kao faktor ugodnog iznenađenja, korisnicima pokazuju da mislite o njima i tako trajno unaprjeđujete svoje usluge. Također je važno i redovito komunicirati s korisnicima – razvijanjem sustava pogodnosti koje su inovativne  i pravilnom komunikacijom istih korisnici će redovito biti oduševljeni i vjerni vašem brandu. Pravilna komunikacija pogodnosti programa putem pravih platformi povećava mogućnost konverzije, kao i preporuke postojećih korisnika novim korisnicima – ovaj segment posebno je važan jer sva dosadašnja istraživanja pokazuju da je najjači konverzijski alat novih korisnika i kupaca upravo preporuka korisnika (word-of-mouth) koju je iznimno teško stvoriti anorganskim putem.

Program vjernosti idealan je mehanizam kojim se tvrtka može dodatno približiti i bolje povezati sa svojim korisnicima, a ako se kombinira s uvidima sustava za praćenje i analizu korisničkog iskustva (CX) cjelokupno korisničko i potrošačko putovanje te sam odnos s korisnicima prelazi na višu razinu.

Optimizacija programa vjernosti analitički je specifičan, ali poslovno iznimno profitabilan proces čiji su rezultati analitički utemeljeni, mjerljivi i empirijski ukorijenjeni. EQUESTRIS optimizacijom programa vjernosti svojim klijentima omogućuje pristup uvidima koji se koriste za unaprjeđenje poslovanja i komunikacije s potrošačima u svim dodirnim točkama korisničkog i potrošačkog putovanja.  Naprednim statističkim analizama definiramo bihevioralne profile kupaca i ne-kupaca, utvrđujemo optimalne Buyer Persone i kako im pristupiti te analiziramo pokretače (drivere) kupovine ili churn-a, u realnom vremenu. Svi podaci dostupni su za modeliranje i pronalazak dodatnih uvida u interaktivnom Tableau Dashboardu po svim dostupnim parametrima i dimenzijama koje imamo od kupaca i ne-kupaca. Drugim riječima, klijentima omogućavamo pristup uvidima o svakom segmentu, metrici i relevantnom analitičkom podatku koji će njihov program vjernosti pretvoriti u program koji redovito i profitabilno njeguje i oduševljava stalne korisnike te privlači one nove.

Scroll to Top